Urbana legenda je da se poduzetnici rađaju. Sve se može naučiti pa i poduzetnost i vođenje vlastita poslovanja. Samozapošljavanje kako god ono bilo pokrenuto nije ništa drugo već pokretanje vlastita poslovanja. Uspjeh kod samozapošljavanja uvelike ovisi o snazi proizvoda i/ili usluge koje ćete ponuditi tržištu. No, bez obzira na to koliko dobru ideju imali i koliko ona odgovara kao dobra tržišna prilika s već izgrađenom bazom potencijalnih kupaca, ipak uspjeh će ovisiti uglavnom i o nekim vašim osobnim kvalitetama. Zato pogledajmo koje su to.

Kreativnost – u svakom poslu važno je biti inovativan i kreativan jer to će vašem poslu dati kompetitivnu prednost na tržištu. To se odnosi na male stvari, ne mora svaki posao u sebi sadržati disruptivne inovacije da bi bio uspješan. Ne morate izmisliti toplu vodu, dovoljne su soft inovacije možda u drugačijoj usluzi klijentima, možda u samom poslovnom modelu, možda u nećemo što drugi ne čine tako i sl. Kreativnost je ono što će vas u budućem poslu voditi naprijed i omogućiti vam održavanje na tržištu.

Znanje – već smo rekli da se sve može naučiti. To znači da i prije nego pokrenete poslovanje morate učiti sve što vam dođe pod ruku o pokretanju poslovanja, o zakonskim okvirima te djelatnosti o obavezama poduzetnika u tom sektoru poslovanja. Učenju nema kraja, ali ono što je tu važno je da što više učite to ćete biti uspješniji u svom poslu. Ovo nije škola ovo znanje ćete odmah primjenjivati u praksi ili pak obrnuto učiti ćete na vlastitim greškama. Iako skupo mistake driven učenje je naj bolje za stjecanje poduzetničkog znanja koliko god kod nas bilo stigmatizirano.

Fleksibilnost – Morate razumjeti tržište na kojem poslujete i vaše klijente. Slušajte i prilagođavajte se onome to oslušnute. Fleksibilnost je vrlina malih poduzeća i treba ju maksimalno iskoristiti. Gledajte to ovako, velika poduzeća je nemaju u toj mjeri koliko je možete imati vi.

Liderske sposobnosti – biti vlasnik i razvijati svoj poduzetnički pothvat i rukovoditi timom makar to u početku bila samo jedna osoba je ključ uspjeha. Zato se ponovno vraćamo na učenje. Ako nemate prirodno u sebi liderske sposobnosti učite jer to se može dobro naučiti.

Postavljanje ciljeva – morate biti osoba koja zna postavljati prioritete i jasne i dosežne ciljeve kao i strategiju kako do njih doći. Tu vam dobar kurs rukovođenja vremenom ili ciljevima može biti od velike pomoći
Networking – trebate biti osoba koja vjeruje u suradnju s drugima i da je naj vrijednije što imate vaša mreža suradnika, prijatelja i klijenata.

Podnošenje rizika – morate znati koliki je vaš prag podnošenja rizika i odgovornosti. Ukoliko je on vrlo nizak, možda da umjesto samostalnog pokretanja poslovanja pogledate kako započeti kupnjom franšize. Tu rizik dijelite s davateljem franšize i on vam kao mentor pomaže u toku poslovanja.

Nemate neke od ovih kvaliteta ? Nema problema. Na tržištu postoje mnoge radionice za razvoj poduzetničkih vještina bile one rukovođenje vremenom, prezentacijske vještine, prodajne, liderske, bildanje kreativnosti i dr.. potrebno je samo htjeti.