Danas kada imamo hiperprodukciju novih izraza i kovanica i kada se globalno svi trude da svemu što znamo i što se događa daju posebno, zvučno i po mogućnosti vrlo dubokoumno ime, s nastojanjem da to postane novi termin, vrlo često smo zatečeni i ne usudimo se pitati, što je što. Zapravo izgleda na prvi pogled da nema razlike. Svaki posao je zapravo startup kao što je i pokretanje startup-a zapravo neka vrsta pokretanja poslovanja.

Dva pojma koja su danas vrlo često u upotrebi, pa koristimo li ih točno? Je li startup samo in riječ za brzo rastući tehnološki poduzetnički pothvat koji se pokreće ili bilo koje poslovanje koje kreće i koja je stvarno razlika između ta dva pojma.

Pokretanje poslovanja od prvog dana ima neki poslovni model na osnovu kojeg će poslovati. Recimo da poduzetnik pokreće neku vrstu maloprodaje. On ima sličan poslovni model kao mnogi prije njega, ima dućan, on line shop ili nešto slično gdje po nekom ključu prodaje svoje proizvode. S uslugama je vrlo slično. Postoji okvirni poslovni model u koji se uklapa usluga koju poduzetnik početnik namjerava pružati i na to se onda nadovezuje neka (ako postoji) soft inovacija i/ili neka nova tehnologija iako ona nije obavezna, a bit pokretanja poslovanja ostaje ista. Pokretanje poduzetničkog pothvata je stvaranje samodostatne organizacije kojoj uglavnom, na početku, nije potrebna velika investicija i vrijeme da bi profunkcionirala…