Muzej Iluzija na European Franchise Award natjecanju, održanom 21. rujna u Bruxellesu, bio je nominiran u dvije kategorije: kao najbolji davatelj franšize u protekloj godini i kao najbolja međunarodna franšiza/International Brand. Osvajanjem srebrne medalje u kategoriji internationalnog branda, Muzej Iluzija postao je istinska europska zvijezda.

Dio javnosti sigurno je ostao zađuđen tom visokom nagradom jednom hrvatskom franšiznom sustavu, ali poslovnoj zajednici, posebice poznavateljima prilika o franšiznom poslovanju u nas, to je čak i normalan slijed. 

Upravo franšiznom poslovanju vjetar u leđa dalo je utemeljenje prve franšizne nagrade na ovim prostorima, Franchise Brand Leader Award, s jasnim, visoko postavljenim kriterijima i međunarodnim stručnim žirijem u kojem su uz hrvatske predstavnike – dr. Božu Skoku, dr. Sašu Petra, dr. Tihomira Vranešević i Darka Bukovića, direktora i pokretala Nagrade, i predstavnici nacionalnih franšiznih federacija i organizacija Mađarske, Hrvaske, Slovenije, Srbije, Rumunjske, UK, Ujedinjenim Arapskih Emirata. Zbog toga smo, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje i prvi poslovni radio PoslovniFM, posebno ponosni jer nacionalni hrvatski pobjednik, Franšiza godine, automatizmom sudjeluje u izboru za najbolje franšizne sustave u Europi. 

Kao potvrda upravo snažnog iskoraka u poslovanju, govori i podataka da je na hrvatskom izboru za najbolje franšize u svibnju ove godine Muzej iluzija osvojio čak tri nagrade – proglašen je i najboljom hrvatskom izvoznom franšizom te dobitnik nagrade za najveći izvozni iskorak, nakon toga i za Franšizu godine. 

Priznanje na godišnjoj smotri europskih franšiznih sustava je veće od same informacije. To priznanje ne treba shvatiti olako, s obzirom na žestoku konkurenciju u obje kategorije u kojima je nastupio hrvatski predstavnik. Muzej Iluzija je stao rame uz rame s globalno poznatim franšizama poput Midasa i Mail Boxes Etc. u kategoriji međunarodnih franšiza/brandova. Što se tiče titule najboljeg davatelja franšize, bio je nominiran među svjetskim franšiznim divovima kao što su Fornetti, Yves Rocher, Spar i drugi. I biti uz bok takvim brandovima je dodatni razlog za čestitanje. 

Pitanje koje se nameće jest – zašto je ovakva nagrada važna i zašto bi poduzetnici trebali sudjelovati u ovakvim natjecanjima? Franšizni sektor nudi poslovne koncepte usmjerenje na B2B tržište, s visokim ulozima. Potencijalni franšizni partneri traže pouzdane prilike, stoga je verifikacija franšiznih ponuda od strane neovisnih trećih strana od ključne važnosti. Nagrade i natjecanja u franšiznoj industriji ne samo da služe kao znakovi izvrsnosti, već i kao vodiči za potencijalne partnere, usmjeravajući ih prema uspješnim poslovnim prilikama.

Međutim, franšizne nagrade i natjecanja igraju znatno dublju ulogu nego što se može na prvi pogled zaključiti. One predstavljaju ključni element u potvrđivanju autentičnosti franšize, jer se dodjeljuju onima koji su postigli iznimne rezultate u različitim aspektima poslovanja. Osim toga, za same davatelje franšize, ova natjecanja pružaju jedinstvenu priliku za usporedbu s konkurencijom i samo evaluaciju vlastitih sposobnosti. 

Kroz takva priznanja, franšize grade pozitivan imidž ne samo u industriji nego i u zemljama gdje djeluju. Ocjene koje donose neovisni žiri i ugledne organizacije nose sa sobom brojne prednosti, osiguravajući pošteno vrednovanje performansi franšize. Ove ocjene ističu se po svojoj objektivnosti, budući da se temelje na strogo definiranim kriterijima i međunarodnim standardima, omogućujući time relevantno uspoređivanje s ostalim sudionicima u industriji. Čvrsti stav objektivnosti članova žirija u procesu ocjenjivanja pomaže u sprječavanju pristranosti i osigurava pošteno vrednovanje performansi franšize. 

Sve to je posljedica i utemeljenja Franchise Brand Leader Award, kojim je dodatno podignuta svijest o franšiznom poslovanju, njegovim mogućnostima, aktivnostima, praćenju rada i nagrađivanju najboljih koji imaju što pokazati ne samo na našoj nego i inozemnoj sceni.

Osvajanje nagrade ili priznanja potvrđuje izvrsnost i uspješnost franšize, a takvo priznanje signalizira da je franšiza prepoznata kao iznimna u svom području, ocijenila ju je neovisna strana. Ovo pravilo vrijedi i za franšize koje su bile finalisti, s obzirom na to da je teško ući u sam vrh.

Možemo zaključiti da dodjela European Franchise Awards nije bila samo glamurozna noć slavlja za najbolje franšize. To je duboko važan trenutak u svijetu poslovanja, gdje se iznimnost, pouzdanost i inovacija nagrađuju i priznaju. Muzej Iluzija je sjajan primjer kako predanost i stručnost mogu dovesti do izvanrednih rezultata. Njihov uspjeh potvrđuje da franšizna industrija u regiji i šire ide prema svjetlijim horizontima, a to je poticaj i za sve druge poduzetnike da se priključe ovom putovanju. Franšizne nagrade su ne samo počast izvrsnosti već i putokaz za budućnost, i jedno je sigurno – još ima mnogo zvijezda koje trebaju zasjati na franšiznom nebu.

A i nova vijest koja dolazi s inozemnog tržišta potvrđuje sve navedeno te kako će i za Franchise Brand Leader Award iduće godine biti sjajnih takmaca. Hrvatski brand gaming cafe franšiza Friendly Fire otvorio je svoju prvu od 30 potpisanih franšiza u Meksiku, u gradu Mexico City. Čestitke.

Autorica: dr.sc. Ljiljana Kukec, franšizni konzultant, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje Lkukec@inet.hr

Objavljeno 2. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM. / foto: ONE.easy