Novinar Željko Kardum razgovarao je s predsjednicom Hrvatske udruge za franšizno poslovanje Ljiljanom Kukec o franšiznom sektoru, jednoj od najbrže rastućih poslovnih grana koja u svom poslovanju pokreće i ostale industrije.

Cijeli razgovor pogledajte na poveznici.

S franžizom ste se mnogo puta sreli u svakodnevnom životu sa njim sreli, a da toga niste bili ni svjesni. Dakle, što je to upće franšiza?

– Idemo krenuti od davatelja franšiza. ipak su oni kreatori cijele priče. Davatelji franšiza su etablirani poduzetnici koji su u svom poslovanju razvili neki poslovni koncept koji ima uspjeh na tržištu, koji je već negdje prepoznat i dobro prihvaćen. Oni žele proširiti svoje poslovanje stvarajući mrežu franšiznih partnera. Primatelji franšiza, s druge strane, su investitori ili oni ljudi koji bi željeli ući u poduzetništvo, ali malo ih je strah, ne znaju znaju li tu industriju, ne znaju bi li željeli podijeliti rizik i tako dalje te zapravo kupuju franšizu od tih davatelja franšiza. To nisu jedini primatelji, primatelji su i drugi poduzetnici koji žele proširiti portfelj svojih već postojećih poslovanja, koje imaju, pa kupuju franšizu, objasnila je Kukec.

Primatelji franšize bi htjeli raditi isto što su već vidjeli da netko drugi radi, ali ne znaju kako. 

– Njima se najvjerojatnije sviđa sektor poslovanja, ali o njemu ne znaju ništa. I onda se obraćaju nekome tko to već radi, dodala je.

Franšizno poslovanje je jednostavnii i lakši od samostalnog razvoja nekog poslovnog modela ili poslovne ideje.

– Jednostavniji je zato što ne gradite kulu od karata, ne gradite neki poslovni plan o kojem vi mislite da će na tržištu uspjeti. Ideja je jedno, prozor mogućnosti, dakle za uspjeti na tržištu je potpuno druga stvar. To dvoje se treba poklopiti da bi posao imao nekakvu šansu. Pokrećete posao koji je već potvrđen na tržištu, koji već postoji. Kada gledate održivost franšiza, kad krenete u poduzetništvo tako da kupite nečiju franšizu, održivost je u roku od prvih pet godina više od 90%. Ako krenete samostalno, ona je manja od 20%, ovisno o zemlji do zemlje i tako dalje. Dakle, razlika je ogromna, naglasila je Kukec.

Što se sve dobije od davatelja franšiza?

– Dobijete jedan cijeli paket. Franšiza je zapravo jedan paket. Vi tu unutra dobijete sve znanje, sve poslovne tajne, dobijete mentorstvo u toku poslovanja, dobijete uhodan brend, uhodano poslovanje, već razrađen sustav nabave, razrađen marketing tog posla. Dobijete jedan paket koji već posluje i vi ga trebate samo klonirati na svom tom poslu, odgovorila je Kukec.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/sto-je-to-fransiza–11039009