Piše: dr.sc. Ljiljana Kukec, franšizni konzultant, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje

International Franchise Association (IFA) održala je svoj 63. godišnji kongres od 26. veljače do 1. ožujka 2023. godine u Las Vegasu, SAD. Na događaju se okupilo više od 4.100 dionika franšizne industrije iz 40-tak zemalja svijeta, kako bi se upoznali s trendovima, iskustvima  i najboljim praksama, ali i kako bi se povezali s kolegama iz globalne zajednice. Kongres je ocijenjen kao događaj godine za franšiznu industriju, prema časopisu Entrepreneur. Ove godine četiri su hrvatske franšize firme bile sudionici ovog kongresa: Muzej Iluzija, Surf’n’fries, Fast review i Body Creator, od kojih prve tri već osvajaju američko tržište.  

Događaj se usredotočio na razne teme, ali s naglaskom na edukaciju o franšizama i izgradnju franšizne zajednice, sa strategijama za razvoj primatelja franšize i jedinstvenim mogućnostima za umrežavanje. Sudionici su bili redom dionici ovog načina poslovanja od: davatelja franšiza, primatelja franšiza, dobavljača, franšiznih konzultanata, odvjetnika, stručnjaka za intelektualno vlasništvo i dr.

Predsjednik i izvršni direktor IFA-e, Matt Haller tom prilikom je izjavio:

Ovo je jedino mjesto na koje, svi iz franšiznog sektora poslovanja, dolaze radi profesionalnog razvoja i umrežavanja kako bi se osiguralo da franšizni dionici održe visoke standarde poslovanja uz zajedničku viziju da zaštite, unaprijede i promoviraju franšizni poslovni model. 

Na repertoaru su bili poznati govornici uključujući NFL legendu i primatelja mulit unit franšiza  Drewa Breesa, izvršnog direktora McDonald’sa Chrisa Kempczinskog, izvršnog direktora Dine Brandsa Johna Peyona, izvršnog direktora Googla i mnogi drugi. Sudionici su također mogli čuli od vodstva IFA-e i stotine drugih stručnjaka o prilikama i izazovima s kojima se suočavaju u svojim svakodnevnim aktivnostima. 

Jedna od najzanimljivijih sesija bila je panel pod nazivom “Women in Franchising: Building a Stronger Future Together”. Ovaj panel se usredotočio na važnost ravnopravnosti spolova u franšizingu i na izazove s kojima se suočavaju žene koje žele uspjeti u ovom sektoru poslovanja. Među govornicama na ovom panelu bile su Susan Steron, potpredsjednica tvrtke UBreakiFix, Mary Kennedy Thompson, predsjednica tvrtke Mr. Rooter Plumbing i mnoge druge uspješne žene u franšizingu.

Tijekom konvencije, IFA je također bila domaćin sastanka World Franchise Council, koji je održan dan ranije, 25. veljače. World Franchise Council je globalna organizacija koja okuplja predstavnike nacionalnih franšiznih asocijacija iz 42 zemlje svijeta, uključujući i Hrvatsku koju je zastupala dr.sc. Ljiljana Kukec.  Cilj joj je promicanje razvoja franšizinga u svijetu i obrana njegovih etičkih i moralnih načela. Na sastanku se raspravljalo o ključnim pitanjima koja utječu na ovu industriju poput zakonodavstva, zaštite intelektualnog vlasništva, digitalne transformacije, ali i o trendovima i razvoju franšizinga u budućnosti. 

Ovaj kongres bila je izvrsna prilika za davatelje franšize, primatelje franšize i franšizne stručnjake iz cijelog svijeta da se povežu, podijele znanja i iskustva te steknu nove ideje i uvide o razvoju ovog važnog sektora poslovanja. Uz sjajne govornike, panele i sesije, sudionici su imali priliku sudjelovati i u mnogim društvenim događajima, poput večera, dodjeljivanja nagrada i koncerta, što je omogućilo neformalno druženje i razmjenu ideja s kolegama iz cijelog svijeta.